Reklama
 
Blog | Marketa Moore

Jak jsme se v Hongkongu poprvé vzdělávali o státní bezpečnosti

Je 15. dubna 2021

“Všichni chceme žít ve stabilním prostředí. Státní bezpečnost je základem prosperity společnosti….” ujišťuje nás plynulou angličtinou hluboký a klidný hlas muže středního věku. Děti ve školních lavicích, chlapec vybarvuje nějaký fialový symbol, usměvavá maminka, ještě usměvavější babička na trhu se zeleninou, dědeček se usmívá na lavičce v parku. Táta se mrkne na hodinky, právě odchází z práce. A večer se šťastná rodina (všechny tři generace) sejde celá rozzářená doma u kulatého stolu, aby společně obdivovali chlapečkův obrázek, který namaloval ve škole. Střih. Zaostřeno na obrázek…a ejhle! Ten fialový symbol je znakem Dne vzdělávání o státní bezpečnosti. National security education day, NSED. Vítejte v nové realitě Hongkongu dnešních dní.

Byli jsme celí nedočkaví, jak bude tento zvláštní den vypadat. Přece jenom je to náš první den, kdy se vzděláváme o státní bezpečnosti.

Obloha nespolupracovala. Byla celý den zachmuřeně šedá. V přímém kontrastu s radostným nadšením, které sálalo z  televizní stanice Now News. Ta už od rána přenášela přímý přenos z politického obřadu, jehož  pečlivě připravená choreografie nápadně   připomínala podobné estrády běžné v Číně.   Tato ceremonie byla zřejmě středobodem celé kampaně.

Během dopoledne tam vystoupila řada významných osobností. Například ředitel Úřadu centrální vlády pro záležitosti Hongkongu, pan Luo Huining. Ten nás ve svém květnatém proslovu potěšil, že i když je to pro nás poprvé, v Číně se tento vzdělávací den slaví už pošesté. A na závěr nás ujistil, že Hongkong čeká krásná budoucnost.

Ani letáčky rozdávané v hongkongských ulicích situaci moc neosvětlily. Spíše naopak. Na levé straně letáčku byly vypsány všechny bezpečnosti, které je třeba brát v úvahu. A to v tomto pořadí: politická, národní, vojenská, ekonomická, kulturní, sociální, technologická, kybernetická, ekologická, přírodních zdrojů, jaderná, zahraničních zájmů, bio, vesmíru, hlubokého moře, a polární. Docela velký záběr  na jeden vzdělávací den.

Nad tím, jaký je smysl dnešní kampaně, se zamýšlel i ranní debatní pořad hongkongské rozhlasové stanice RTHK3. Pozvaní hosté analyzovali výše popsanou televizní reklamu. Usoudili z ní, že kampaň je určena nejen dětem, ale i dospělým. Shodli se také na tom, že nepůsobí hrozivě, ani nezastrašuje a nepoužívá žádné státní symboly. A že působí infantilně. Jakoby občany Hongkongu považovala za naivní děti, které je třeba dovzdělat. Zajímavé bylo, že i když se dnes všichni političtí představitelé a vládní úředníci předháněli v tom, kdo nás poučí lépe, nikoho z organizátorů kampaně, Výboru pro dodržování státní bezpečnosti, se nepodařilo přesvědčit, aby přijal pozvání do studia. Asi měli plné ruce práce někde jinde. Dělo se toho totiž hodně.

Například média a veřejnost byla pozvána na exkurzi do policejní akademie. Dozvěděli jsme se to z Twitteru, kde novináři sdíleli fotografie roztomilých figurek ozbrojených policejních složek. Některé z nich držely nad hlavami barevné nápisy jako: “Pozor! Slzný plyn” a “Zastavte se nebo použijeme sílu”.

Kromě výše zmíněné politické estrády plné zdánlivě nekonečných proslovů, se konaly i výstavy, semináře a aktivity ve školách. V některých školách byly děti vyzvány k vytvoření “mozaiky”. Je to něco na způsob protestních Lennonových zdí, které v minulých letech vznikaly spontánně po celém Hongkongu. Ukázalo se, že vládním úředníkům nevadila jejich forma, ale pouze obsah. Dnes si tedy děti mohly opět nalepovat barevné lístečky na zeď. Jen s tím rozdílem, že tentokrát to dělaly pěkně pod dohledem a na papírky mohly napsat jen předem schválená politická hesla.

V druhé části ranní debaty na stanici RTHK3 se dostal ke slovu Chris Yeung, hongkongský novinář a politický analytik. Jako jeden z hlavních problémů zákona o státní bezpečnosti identifikoval jeho široký záběr. Zákon se může vztahovat v podstatě na všechno, co lidé řekli nebo udělali nejen dnes ale i v minulosti. Trestným činem se mohou stát nejen slova, slogany, písně, ale vlastně jakýkoliv umělecký projev. Hranice mezi uměním a trestným činem je nejasná. Politická satira se stala velmi nebezpečným hazardem. A letos poprvé nebude hongkongská televizní stanice TVB vysílat přímý přenos z předávání Oskarů, protože Čína odsoudila některé z nominovaných filmů. Toto rozhodnutí prý udělala sama TVB, ale i tak to jen důkazem, že jedním z nejsilnějších efektů zákona o státní bezpečnosti (který vešel v platnost 30.6.2020), je vyvolávání strachu a nejistoty, která pak vede k autocenzuře.

Pokud nemůžeme definovat, co je státní bezpečnost, můžeme alespoň definovat, co státní bezpečnost není? Kde je rovnováha mezi státní bezpečností a svobodou projevu? ptal se Chris Yeung.

Tyto zásadní informace, na kterých budou záviset naše životy, jsme se během vzdělávacího dne bohužel nedozvěděli. Odhalil nám jen, jak malá musí být sebedůvěra systému, který si vynucuje loajalitu občanů politickými kampaněmi.

Reklama