Reklama
 
Blog | Marketa Moore

Karanténa v hongkongském stylu

Nejprve jedno vysvětlení. Na rozdíl od mnoha evropských zemí, se v Hongkongu do karantény zavírají pouze lidé, kteří měli negativní test na covid a u kterých se čeká, zda jim v průběhu 14-21 dní nevyjde pozitivní test. Až po několika negativních testech v rozmezí několika dnů jsou znovu vpuštěni mezi lidi. Záměrně píšu zavírají, protože domácí karanténu hongkongská vláda loni v září zavrhla. Lidé si z ní totiž dělali holubník.

Jak se člověk může ocitnout v karanténě? Nejčastěji tak, že Hongkong na čas opustí a pak se chce vrátit. Od začázku března 2020 byla povinná karanténa 14 dní, ale od 25. prosince je to 21 dnů pro všechny, kteří přiletěli a testovali negativně. Pokud jste ale odcestovali na vánoce do Velké Británie nebo Jihoafrické republiky, pak jste měli smůlu. Abyste se mohli vrátit do Hongkongu, museli jste nejprve strávit 21 dní ve třetí méně rizikové zemi a až pak vás přijali na dalších 21 dní do karantény v Hongkongu.

Před příletem do Hongkongu si zajistíte test, že jste negativní a uděláte si rezervaci v jednom z vládou určených karanténních hotelů. Tam pak na vlastní náklady strávíte 21 dní v zavřeni v pokoji, v naprosté izolaci od okolního světa. V některých hotelích se nedá ani otevřít okno, a ze dveří pokoje nesmíte ani vystrčit hlavu. Váš pohyb bude monitorovat nejen elektronický náramek, který vám nasadí hned po příletu, ale i hotelové kamery. Jednoduše shrnuto: opustit Hongkong ani cestovat není technicky zakázáno, ale jen tak si zaletět na Zanzibar nebo do Dubaje si tady každý člověk nejdříve minimálně 155krát rozmyslí.

Karanténa po příletu je případem karantény, které se dá jednoduše vyhnout tím, že nebudeme lítat za hranice.

Ale pak tu máme ještě tu druhou karanténu, u které je to trochu složitější. Hongkongu se totiž velice dobře daří trasování a odchytávání téměř všech blízkých kontaktů covid pozitivního člověka. A pokud jste v posledních 14 dnech pobývali déle než dvě hodiny bez roušky (!) v blízkosti člověka, kterému vyšel pozitivní test, budete označeni za “blízký kontakt” a odvezeni do státního karanténního zařízení. Tam vás zavřou do jednoduchého pokoje (představte si něco na způsob pokoje na studentských kolejích) a třikát denně vám přivezou jídlo jako ze školní jídelny. A tady pozor – jako z hongkongské školní jídelny!

Cizinci, kteří se ocitli v karanténě, na sociálních sítích sdílejí fotografie podivných jídel, která považují za nepoživatelná a ptají se po jeho původu. Dochází také k úsměvným kulturním nedorozuměním. Například jeden litevský hudebník sdílel fotografie kostí, které dostal k večeři. Na první fotografii byly skutečně kosti, které vypadaly, jako by si už na nich pochutnal někdo před ním, ale na druhé byl na plátky nakrájený smažený kořen lotosu. Velmi oblíbené a zdravé jídlo vhodné i pro vegetariány, jak ho poučili místní znalci.

Jelikož tato karanténa není nic nového (trvá už déle rok), podařilo se dosáhnout několik průlomových změn, např. právě ohledně stravování. Poté, co v karanténním táboře skončila loni skupina Pakistánců, kteří z náboženských důvodů odmítli jíst lančmít a kosti neznámého původu, podařilo se do jídelníčku prosadit indické halál pokrmy. Jsou připravovány místní indickou komunitou a prý tak výborné, že si je některé nyní uvězněné bankéřky budou prý objednávat i po skončení karanténního pobytu.

Té druhé karanténě ve státním zařízení je možné se vyhnout pouze tak, že neustále nosíte roušku, výrazně omezíte kontakty s lidmi, a nikde nepobýváte déle než dvě hodiny. Ale ani tak nemáte stoprocentní záruku, že se vám podaří chapadlům karanténního příkazu uniknout. V současné fázi čtvrté vlny covidu byla znovu otevřena fitness centra a povoleny kolektivní sporty. Na to před měsícem doplatilo družstvo jedenactiletých děvčat, která šla v neděli na pravidelný ragbyový trénink. Ukázalo se, že jejich trenér byl covid pozitivní a všechny dívky byly následně bez milosti odvezeny do karanténního zařízení. Neměly totiž při tréninku na hřišti roušky. A když se u jedné z dívek objevil pozitivní test, zavřeli na 14 dní celou školu, kam chodila. Preventivně.

Vláda se ve své urputné snaze zastavit šíření covidu a dosáhnout nula případů v komunitě nezastaví téměř před ničím. Do detenčního tábora putovalo před 14 dny i osm batolat, která rodiče přivedli na hudební kroužek. Podle vládních nařízení sice děti mladší dvou let roušku nosit nemusí, ale když ji neměly a když se ukázalo, že jedna z matek, která se kroužku účastnila, byla covid pozitivní, staly se “blízkým kontaktem”. A teď bude vláda zase muset řešit, co budou batolata v táboře jíst. Kosti, lančmít ani indické jídlo pro ně zřejmě moc vhodné nebude.

Obrazová příloha zde: https://www.facebook.com/pristavHongKong

Reklama