Reklama
 
Blog | Marketa Moore

Hongkong dává lekce ve vytváření očkovacího zmatku

Včera se mi stala podivná věc. Když jsem si po ránu otevřela Twitter, očekávala jsem obvyklou záplavu selfíček s odhalenými rameny ozdobenými náplastmi a nadšení, jak je očkování v Hongkongu skvěle zorganizované. Na rozdíl od většinové populace, která o očkování nemá zájem, mladí cizinci v Hongkongu soutěží o to, kdo bude naočkován dříve. Pravidelně, každý den, už od 15. března, kdy bylo očkování zpřístupněno všem nad 30 let.

Místo toho se dostavilo zklamání. Nejenže se nám úplně zadrhul trendující hashtag #HKTwitterGetsVaxxed, ale začalo se proslýchat, že na některých místech bylo očkování úplně zastaveno. A pak obnoveno. A zase zastaveno. Prý se tam porouchal počítač, zněly první zprávy. Někde se objevily narychlo vytištěné cedule, že je zavřeno. Ale když se počítač porouchal ve všech 21 komunitních očkovacích stanicích po celém Hongkongu, a když k nám došla zpráva, že očkování bylo už před hodinou zastaveno i v Macau, bylo jasné, že porucha bude asi někde jinde.

Hongkongská vláda zareagovala poměrně rychle a vydala stručné prohlášení. Byla informována šanghajskou firmou Fosun Pharma, která je v Hongkongu a Macau výhradním distributorem vakcíny Comirnaty (Pfizer), o poškození pečetí lahviček vakcíny. Na pokyn firmy BioNTech, která vakcínu vyrábí v Německu, pozastavila očkování do té doby, než se celá záležitost vyšetří. Konec hlášení.

Na tiskové konferenci o několik hodin později zástupci hongkongské vlády ujišťovali, že není žádný důvod ke znepokojení. Vakcíny samotné závadné nebyly a očkování bylo pozastaveno preventivně v rámci obezřetnosti.

Reklama

Taková obezřetnost může ale mít nepříjemné vedlejší účinky ve společnosti, která je velmi skeptická k očkování a která apriori nedůvěřuje vládě. Jak trefně napsala agentura Bloomberg, Hongkong poskytl všem mistrovskou lekci ve vytvoření vakcinačního zmatku. Dalo by se jen dodat, že se vládě též podařilo pohnojit už existující velmi úrodnou půdu pro nejrůznější konspirační teorie a nahrát na smeč všem, kteří očkování odmítali.

Pozastavení očkování vakcínou Pfizer ale neznamená konec očkování jako takového. Ještě tu máme čínskou vakcínu Sinovac, kterou se nechala naočkovat hongkongská vláda. Výhodou Sinovacu je, že se může stát vstupenkou do Číny. Médii proběhly zprávy, že do Číny bude v budoucnu možno cestovat bez karantény pouze s čínskou vakcínou. Na druhou stranu Sinovac dosud nezveřejnil konečné výsledky klinických testů, zprávy ze světa o jeho účinnosti jsou nejednotné a ani Čína zatím nedoporučuje Sinovac pro lidi starší 60 let. Otázkou zůstává, který vlastenec tuto vakcínu prosadil jako první dostupnou v Hongkongu, kde se začalo očkováním právě lidí starších 60 let. Za jeden měsíc od začátku očkování po Sinovacu celkem devět lidí zemřelo. Souvislost jejich smrti s vakcínou se neprokázala, takže můžeme pouze říci, že zemřeli se Sinovacem.

V této situaci není divu, že i mezi vlastenci zájem o Sinovac klesá. Ani dočasné vyřazení Pfizeru zatím nevedlo ke zvýšenému zájmu o Sinovac. Z lidí, kteří byli 23.3. na Sinovac objednaní, se jich 20 procent na očkování vůbec nedostavilo. Hongkong má v současnosti na skladu 2 milióny dávek Sinovacu, a počet registrovaných zájemců se pohybuje okolo 4.500 za den.

Správkyně města, Carrie Lamová, si postěžovala, že zdravotníci šíří o Sinovacu, jehož dokumentovaná účinnost je nižší než u jiných vakcín, nepravdivé informace. Pár provinilců už bylo potrestáno. Například lékaři, který radil starším lidem, aby si dali raději Pfizer, byla odňata licence na očkování.

Zatím není jisté, jak se bude situace okolo Pfizeru dále vyvíjet. Je zvláštní, že jsme zatím neslyšeli žádné oficiální vyjádření od výrobců, firem Pfizer a BioNTech. Tedy pokud pomineme několik obecných vět poskytnutých deníku New York Times. Nevíme, proč dali pokyn zastavit očkování, když podle nich vakcinační látka z výrobní dávky 210102, která byla do Hongkongu přivezena 28.2., nebyla závadná. Není jasné, proč očkování nepokračuje výrobní dávkou 210104 přivezenou v březnu, která je v Hongkongu na skladě a u níž se žádné závady nezjistily.

Je také velmi zvláštní, že poškozené lahvičky vakcíny Pfizer, které jsou důkazním materiálem, byly vyhozeny. Podle předsedy poradního výboru pro infekční nemoci, Dr. Alvina Chana, který dnes poskytl rozhovor hongkongské stanici RTHK, toto není standardní postup. Běžnou praxí je vadné balení uchovat v původním stavu, aby mohlo proběhnout šetření pro jednání o reklamaci u výrobce nebo pro kriminální vyšetřování.

Není jisté, jak dlouho bude šetření poškozených lahviček, které byly vyhozeny, trvat. Pro 151.300 lidí, kteří už dostali první dávku, je to důležitá informace. Měli by dostat druhou dávku do 42 dnů. Podle hongkongské vlády se nemají obávat. Pokud by vyšetřování problému s obaly nebylo do 42 dnů uzavřeno, mají si pro druhou dávku dojít co nejdříve, jakmile to bude možné. První dávku opakovat nemusí a Sinovac si zatím dávat nemají.

Hongkong se tak stal prvním územím, kde bylo očkování vakcíny Pfizer zastaveno kvůli vadným obalům. A také jedním z mála míst, kde je sice dostatek vakcín, ale většina obyvatel zájem o očkování nemá. A s těmi, co zájem mají, hraje vláda podivnou hru.

V této záplavě nepříznivých zpráv, nakonec jedna dobrá. Hongkongský Twitter na očkování nezanevřel. Naopak. Objevil se nový hashtag: #HKVaxxedGetDeals. Budeme si tam sdělovat informace o podnicích a zařízeních, která budou dávat slevy těm, co se nechali očkovat. Teda až zase budeme moct. Pfizerem.

Obrazová příloha zde: https://www.facebook.com/pristavHongKong